Cultuur, Communicatie en Diversiteit

BA-cursus, blok 1 2015-2016, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Benettons verzoening

article-2062423-0ED426E200000578-257_634x402

 

Italiaans modemerk United Colors of Benetton staat niet alleen bekend om haar gebreide sweaters en gebleekte spijkerbroeken. Het merk heeft al meerdere uitzonderlijke reclamecampagnes uitgevoerd waarin geen van deze of andere kledingstukken terug komen, maar waarin men wordt geconfronteerd met extreme beelden. Het merk weet hoe mensen te shockeren en de discussie bij het publiek aan te wakkeren. Zo ook met de UNHATE campagne die van start ging in de herfst van 2011.

 

Op de afbeeldingen van deze campagne zijn kussende controversionele wereldleiders te zien. Bijvoorbeeld president Barack Obama kussend met de Venuzuelaanse president Hugo Chávez en ook paus Benedictus XVI kussend met de imam van de Al-Azhar moskee.  Benetton wilt met deze afbeeldingen de wereldleiders symbolisch verzoenen en probeert hiermee over te brengen dat ook al hebben mensen een totaal tegengestelde visie zij toch op een goede manier met elkaar moeten omgaan.
De reacties op de campagne waren zeer wisselvallig. Voor het kwantitatieve deel van dit onderzoek zijn enquêtes afgenomen bij Nederlandse en Marokkaanse jongeren, de antwoorden van deze enquêtes zijn vervolgens statistisch verwerkt en getoetst. Voor het kwalitatieve deel zijn twee blogs vergeleken, één van een Nederlandse en één van een Marokkaanse auteur.

 

Uit het kwantitatieve onderzoek kwam naar voren dat Marokkaanse jongeren een zeer negatief beeld hebben jegens homoseksualiteit waardoor zij de campagne niet tolereren. Uit het kwalitatieve onderzoek bleek dat in de Nederlandse blog zeer positief wordt gesproken over de campagne van Benetton terwijl er daarentegen in de Marokkaanse blog zeer negatief over de campagne wordt gesproken. Zo kan aan de hand van deze onderzoeken worden geconcludeerd dat de perceptie van de campagne tussen Marokkaanse en Nederlandse jongeren sterk verschilt.

Reageer: