Cultuur, Communicatie en Diversiteit

BA-cursus, blok 1 2015-2016, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Stereotypering in ‘The Big Bang Theory’

Wij hebben een onderzoek gedaan over stereotypering in de populaire Amerikaanse sitcom The Big Bang Theory. We keken specifiek naar de Indiase personage Rajesh Koothrappali en hoe hij als Indiaas persoon gestereotypeerd wordt. Er is gekeken naar aflevering 8 uit seizoen 1. In deze aflevering staat Raj centraal omdat zijn ouders willen dat hij een vrouw gaat zoeken en hem eventueel willen uithuwelijken. Dit wordt gedaan met humor, maar laat wel de duidelijke verschillen tussen de Indiase en Amerikaanse cultuur zien. We hebben daarom ook de onderzoeksvraag: hoe wordt Raj in The Big Bang Theory gerepresenteerd als Indiaas persoon?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we gekeken naar de visible, audible en readible cues die in de aflevering voor komen. Deze kunnen een indicatie geven over hoe de Indiase cultuur neergezet wordt. Daarna zijn deze cues in een van de volgende categorieën geplaatst: het huwelijk, familieband en eer en technologie. Deze categorieën representeren de thema’s van de aflevering en hebben geholpen bij het structureren van de verschillende cues.

Uit de resultaten blijkt dat Raj ook daadwerkelijk een stereotypering van een Indiaas persoon aanneemt. Dit gebeurt voornamelijk door zijn extreme accent en kleding.

 

Geschreven door Sophie Heeringa

Reageer: