Cultuur, Communicatie en Diversiteit

BA-cursus, blok 1 2015-2016, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Het Westen VS Rusland

 

MH17

Wie herinnert zich het niet: 17 juli 2014, de dag waarop het vliegtuigtoestel van Malaysia Airlines neerstortte. Alle inzittenden van de vlucht MH17 kwamen om het leven. Het werd een beruchte dag. Niet alleen omdat er zoveel doden waren gevallen, maar ook omdat de gevolgen van de ramp ongekend zouden zijn.

De tweestrijd tussen Rusland en het Westen wakkerde aan; wie was de dader? Wij hebben onderzoek gedaan naar de verschillen in representatie tussen Russische krantenartikelen en Nederlandse krantenartikelen met betrekking tot de vliegtuigcrash.

Men zou denken dat kranten altijd objectief het nieuws zouden verkondigen, maar uit onderzoek blijkt niets minder waar. De manier waarop de twee grootmachten ‘de ander’ neerzetten, verschilt sterk tussen de twee nationale kranten.

In dit onderzoek zijn vijf Russische en vijf Nederlandse krantenartikelen geanalyseerd met het oog op de verschillen in representatie binnen de tekst. Als belangrijkste resultaat kwam uit het onderzoek naar voren dat de Russische en Nederlandse kranten helemaal niet zo objectief zijn als het gaat om de berichtgeving rondom MH17…

Reageer: